Podnikatelský inkubátor Inovačního centra Ústeckého kraje každoročně dává svým absolventům z řad začínajících firem příležitost prezentovat své projekty před odbornou porotou a veřejností. Populární akce, při které mají startupy na svou prezentaci jen 5 minut, se letos pořádala už podesáté. Jejím vítězem se stala firma Noxem z Bystřan u Teplic s chytrou krabičkou pro zefektivnění výroby podniků, která si odnesla i cenu publika.
Pro začínající firmy a lidi s podnikatelským nápadem má Inovační centrum Ústeckého kraje ucelený vzdělávací program, podnikatelský inkubátor Startup Go! Ten firmám pomáhá podnikání rozběhnout, rozvinout a vyvarovat se chyb. Vyvrcholením tohoto několikaměsíčního programu jsou závěrečné prezentace absolventů programu před porotou a veřejností s názvem Startup Go Grill. „Negrilují“ se přitom jen začínající firmy před porotou a veřejností, ale také gastronomické dobroty! Letos se prezentace Startup Go! Grill pořádaly ve čtvrtek 30. listopadu v prostorách Inovačního centra Ústeckého kraje.
„Startupy mají na prezentace jen 5 minut a je to doslova grilování, protože porota má často dotazy opravdu na tělo. Cílem je nacvičit a připravit firmy na tzv. investorský pitch, tj. prezentace před investory, které ostatně tradičně zveme k náhledu,“ přibližuje smysl akce manažer pro firemní klientelu Jan Wedlich z ICUK.
Kdo si převzal ceny
Soutěžních prezentací se letos účastnilo 6 z celkem 12 absolvujících projektů z podnikatelského inkubátoru. Absolutním vítězem Startup Go Grill se stala firma Noxem, která vyvinula chytrou krabičku s aplikací na bázi internetu věcí pro monitorování (nejen) výrobních zařízení a následné zefektivnění výroby podniků. Z rukou ředitele ICUK si převzala voucher v hodnotě 25 000 Kč na rozvoj svého podnikání.
„Parádní projekt s chytrým technickým řešením, který jen dokazuje, jak máme v regionu nápadité a šikovné lidi. Budeme se vítězům snažit otevřít dveře do dalších firem, protože nabízejí velmi užitečnou službu pro rozvoj, digitalizaci a efektivitu regionálních výrobních podniků,“ komentuje výsledek ředitel ICUK Martin Mata.
Jako druhý nejlepší projekt vyhlásila odborná porota ve složení ředitel ICUK Martin Mata, jednatelka Uneeqly Angelika Dudová a zakladatelka Family Bakery Jana Fišerová projekt kozí farmy s wellness pobyty Vacheria z Kletečné. Cenu za třetí místo si odnesl sociální podnik Unitio s projektem podnikatelského inkubátoru, který pomáhá založit a rozvíjet podnikání cizinců v Česku. Součástí večera bylo také hlasování publika o nejlepší startup, kterou získala opět firma Noxem.
„Závěrečné prezentace Startup Go Grill jsou pro začínající firmy také skvělou příležitostí pro oslovení jejich prvních zákazníků a fanoušků. Je to o budování komunity, která startupům dává cennou zpětnou vazbu. A to je také jeden z přínosů našeho inkubátoru,“ doplňuje Jan Wedlich z ICUK, který celou událost také moderoval.









Další běh inkubátoru začíná
Jeden běh podnikatelského inkubátoru Startup Go závěrečnými prezentacemi sice skončil, tím ale práce s absolventy nekončí, ICUK je s firmami nadále ve spojení, pomáhá jim v dalším rozvoji a posouvá je k dalším příležitostem, programům nebo investorům. Zároveň aktuálně probíhá nábor podnikatelských projektů a začínajících firem do dalšího běhu programu Startup Go.
„Do inkubátoru si projekty vybíráme, nicméně se všemi, kteří nás osloví, se snažíme zůstat v kontaktu a nabídnout jim alternativu v podobě vzdělávacích workshopů, které pořádáme pro veřejnost, anebo odborné konzultace s našimi experty. Startujeme už v průběhu ledna, ale začínající podnikatelé nebo zájemci s podnikatelským nápadem se mohou hlásit už teď,“ doplňuje na závěr Venuše Soukupová, která chod podnikatelského inkubátoru ICUK zajišťuje.
Ocenění na fotografiích:
- místo + cena publika: Noxem, Jaroslav Klíma, Aleš Jochec
- místo: Vacheria, Pavla Hrůzová Donárová
- místo: Unitio, Kateřina Myška Zolotnicyna